Ben Vollenberg

glasobjecten

Ben is zijn artistieke loopbaan begonnen met het maken van keramiek door een cursus draaien te volgen bij de Meander in Boxmeer. Hij volgde o.a. een cursus glazuren in Höher Grenzhausen op de Keramische Hochschule. Ook volgde hij lessen draaitechniek bij Hans Hendriks Franssen in Grave,

 

Begin negentiger jaren is hij zijn objecten raku gaan stoken, een Japanse vorm van glazuren, waarbij het object met 900 graden uit de oven wordt gehaald en in een bak met zaagsel wordt gestopt waar het gereduceerd wordt.

 

Na deze periode is hij overgeschakeld naar het maken van brons en heeft in de beginfase ook de mallen etc. zelf gemaakt zodat de bronsgieter alleen maar hoefde te gieten. Het ciseleren en patineren deed hij zelf.

 

Helaas moest hij van de 2 voorgenoemde disciplines afscheid nemen omdat zijn lichaam het steeds meer liet afweten. Hij heeft toen gezocht naar mogelijkheden die lichamelijk minder zwaar waren en is uiteindelijk bij glassfusen terechtgekomen. Anders dan de meeste glaskunstenaars kleurt hij het glas zelf in en maakt ook alle mallen zelf. Aanvankelijk voelde hij zich erg beperkt omdat hij slechts 2 dimensionaal kon werken maar na veel zoeken en experimenteren is het toch gelukt om ook 3d te gaan werken. Zijn laatste objecten zou hij dan ook willen omschrijven als ovengevormd glas.

 

Inmiddels is hij al weer 20 jaar met glas werkzaam, zijn objecten kunnen zowel abstract als figuratief zijn, maar de geometrische vormgeving zie je toch in veel van zijn werken terug. Hij is nog steeds zoekende naar nieuwe mogelijkheden en probeert steeds weer de grenzen te verleggen die op het gebied van glassfusen mogelijk zijn. Hij stoot nog steeds vaak zijn neus maar dat motiveert hem alleen maar meer om door te gaan en de grenzen op te zoeken. hij maakt nu schalen, vazen, wanddecoraties, tuinobjecten, sculpturen. druppelschalen en gebogen ronde vormen etc.

Op het gebied van brons en glas is hij autodidact.

 Zijn inspiratie haalt hij overal vandaan, contouren van gebouwen kunnen een decoratie, belijning worden op zijn objecten.