Martin en Riena Valkhoff

schilderijen

Riena en Martin Valkhoff

 

 

Martin (Rotterdam, 1956) kreeg zijn opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam. In 1981 werd hij tekenaar bij de gemeentelijke archeologische dienst van Rotterdam. Een overzicht van zijn archeologische reconstructies van het verleden, in aquarel, zijn in 2019 tentoongesteld in de Centrale Bibliotheek in het centrum van Rotterdam.

 

Sinds een jaar of tien is Martin zich steeds meer toe gaan leggen op het schilderen van eigen werk. Zijn portretten van koning Willem-Alexander en koningin Máxima sieren de raadszalen van de gemeenten Steenbergen, Schouwen-Duiveland en Hillegom-Lisse-Teylingen. Martin schildert figuratief-realistisch: landschappen, cityscapes en portretten.

 

 

Riena (Rotterdam, 1961) volgde de pottenbakkersopleiding in Gouda en had al op haar 18e jaar een eigen pottenbakkerij in Rotterdam-Delfshaven. Later heeft zij andere kanten van haar talent ontwikkeld. Het tekenen heeft zij van nature meegekregen, de figuren en symbolen die zij in schetsboeken vastlegde, graveerde ze later op glas. In de laatste jaren schildert zij het liefst, vooral in strakke lijnen en vlakken. Het zijn vaak schilderijen met een knipoog: eigen kleurrijke fantasieën en parafrases op werk van meesters.

 

 

In hun werk zijn Martin en Riena nauw verweven; samen geven zij schilderles in hun Atelier Valkhoff in de Heense polder in de gemeente Steenbergen. Ook in hun eigen werk hechten zijn aan elkaars mening en geven kritiek en advies op hun schilderijen.

 

In 2014 ontvingen Riena en Martin de tweejaarlijkse Brandt Corstius Duijkers cultuurprijs van de gemeente Steenbergen.