Ellen Geerts

schilderijen

Ellen Geerts werkt afwisselend in haar atelier in Oisterwijk en haar tweede werkplek in de Thiérache ( Picardie Frankrijk ) Het landschap is meestal de aanleiding tot schilderen en daarom tekent zij ook veel op locatie. Dat kan in Zuid-Limburg zijn, maar ook Toscane, Cornwall, de Orkney-Islands of Normandie.

Ellen studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg ( studeerde af bij Marlene Dumas) en is naast professioneel Beeldend kunstenaar ook eerste graads docent kunstvakken en kunstgeschiedenis. In die functie was zij ondermeer werkzaam als gastdocent aan de Academie in Tilburg en aan een academie in Engeland: Bournmouth&Poole College of Art & Design.

Op de academie leerde Ellen werken met olieverf en dat is altijd haar favoriete materiaal gebleven. Zij werkt laag over laag met droge rulle verf op een zodanige  manier dat onderliggende lagen doorwerken in de bovenlaag; dat levert een interessante “huid” op waar op iedere vierkante centimeter iets gebeurt. Kleur, licht-donkercontrast en schildertoets zijn de belangrijkste beeldaspecten in haar werk.

Het landschap is aanleiding en een gegeven waar Ellen geen invloed op heeft; ze moet op zoek naar een stukje uit een groot geheel dat haar inspireert. Ieder landschap is anders, heeft te maken met ander licht, andere kleuren en andere jaargetijden. Door te werken n.a.v. landschappen behoedt Ellen zichzelf voor herhaling en zijn er telkens nieuwe uitdagingen waarbij het vooral gaat om de weergave van haar persoonlijke ervaring; dat geeft een enorme vrijheid. Echter, ook de toeschouwer kan zich verliezen in haar werk dat vaak associaties en herinneringen aan vakantie oproept. Het schilderij is a.h.w. een venster naar een andere wereld.

Een uitnodiging om deel te nemen aan een expositie in het Coda-Museum in Apeldoorn, waarbij gewerkt moest worden op handgeschept papier van de Middelste Molen, werd aanleiding tot het werken op papier. Ook hier worden de landschappen vertaald, maar i.t.t. haar kleurrijke schilderijen, in grijstonen in inkt op verschillende onderlagen.  Later komen daar nog grafische technieken bij en dit werk wordt vooral gepresenteerd op internationale exposities in Spanje, Frankrijk,  Duitsland en Engeland. Tijdens deze expositie zullen echter ook  enkele werken op papier worden geëxposeerd.

Ellen Is sinds haar afstuderen in 1985 als beeldend kunstenaar actief en haar werk is nationaal en internationaal  geëxposeerd in musea,  galeries en op kunstbeurzen en maakt deel uit van collecties van particulieren, bedrijven en instellingen.

 

drs. Tiana Wilhelm, directeur Musea Zutphen

"De kleurrijke schilderijen van Ellen Geerts roepen een intens verlangen naar vakantie op.
Je zou zorgeloos en urenlang willen zwerven door haar zonovergoten landschappen.
Geerts' manier van schilderen zorgt voor vermenging van zintuigen; synesthesie.
Het is alsof je de kleuren kunt ruiken en proeven. Wijn, lavendel, droog hout, een zilte bries.
En al die heerlijkheid voor jou alleen!

Het leven is mooi, vol hoop en vol nieuwe wegen die ingeslagen kunnen worden.
De schilderijen van Ellen Geerts roepen dergelijke emoties ook op, zij nodigen uit tot verkennen en verdwalen.
Is de reis belangrijker dan het doel? "