Marga Boogaard

keramiek

Toen ik voor het eerst met klei in aanraking kwam was ik verkocht. Na verschillende workshops te gaan volgen o.a. draaien op de draaischijf, Raku stoken en modelboetseren, ben ik naar de SBB in Gouda gegaan. Dit is de Nederlandse ambachtelijke opleiding Keramische technieken. Eerst heb ik de drie-jarige opleiding basistechnieken gevolgd en daarna de extra leerjaren glazuren en handvormen.

 

Ik volg verschillende sporen zoals abstract en geometrische vormen. De bolvorm en het opbouwen in lagen heeft vooral mijn interesse. Hierbij word ik  uitgedaagd hoe ver ik kan gaan met klei. Het werk wordt stukje voor stukje opgebouwd en bestaat uit honderden stukjes klei die aan elkaar gemonteerd zijn. Het maakproces kost een aantal maanden  omdat het zeer arbeids intensief is. Deze techniek van werken heb ik mij zelf eigen gemaakt en is uniek is de keramiek wereld. Daarom wordt er vaak gevraagd of  het 3D geprint is. Al mijn werk wordt met de hand gemaakt, stukje voor stukje. Ik vind het geweldig om steeds weer de uitdaging aan te gaan met het prachtige materiaal klei.

 

De afwerking  is porseleinslib die ik er op een speciale manier opspuit. Hierdoor ontstaat er een ruwe afwerking wat het werk nog meer versterkt. Omdat ik vooral de aandacht op het werk gericht wil hebben, dus de vorm, kies ik voor rustige kleuren. Dit zijn wit, zwart en terracotta. Deze kleuren worden door mij zelf gemaakt.

Mijn inspiratie haal ik uit het werk waar ik op dat moment mee bezig bent.

Ik exposeer het hele jaar in galeries, kunst en keramiek evenementen in binnen- en buitenland.