Ted van den Aarssen

schilderijen

Ted van den Aarssen (1961), Middelburg.

 

De achtergrond, het decor, is een zeevarend verleden: reizend, vrijheid, dromend tijdens de oversteek naar een nog onbestemd vermoeden, zwervend, kijken achter de horizon van ultraviolet en infrarood, midden op een oceaan de dieptes van een heelal peilen, betasten, horen en voelen.

Bepalend en vormend was ooit het luisteren naar wat de stilte in de storm die door het leven trok te zeggen had. En heeft.

Het zijn deze ervaringen, groter dan het leven zelf, die het mijne nog steeds bepalen, sturen en koers geven. Daarin is alles zingevend. Niets is hierin vrijblijvend ( toeval bestaat niet) en het vraagt om te doen wie en waarom je bent.

 

Fragmenten van dit alles zijn in Lokaal 54 in de geëxposeerde werken te zien. De ervaringen, emoties, de ontmoetingen met alle mogelijke facetten van het leven, heb ik vertaald in aquarel, ecoline, pen en inkt. Typeringen: intuďtief, levensbeschouwelijk, abstract realistisch, poëtisch, filosofisch, reflecterend,  intro- en retrospectief, gelaagd.

 

Daarnaast zijn er woorden, zoals in mijn bundel ‘De oversteek’, met als ondertitel: ‘ van voorbij ruimte en tijd’.

Ontmoetingen komen dan in vele vormen, beelden en dimensies: ervaringen, emoties, ontroering, melancholie, troost, onzichtbaar voelbaar, tastbaar vluchtig en vloeibaar, allesomvattend klein, stillevend in de dood en daar voorbij. Natuurlijk blijft er nog de persoonlijke ontmoeting met de ander.

 

Er is zoveel meer te verwoorden, maar vaker nog is een stilte, een oogopslag of een kleur veelzeggender. Ontmoetingen met de eigen binnenwereld. De wereld in jezelf, daar waar het uiteindelijk allemaal gebeurt.