Graaf Jan zonder Vrees

Ik heb gekozen voor Jan zonder Vrees omdat hij van de stukken dijk, die Jan van Namen eerder aan had laten leggen, één geheel heeft gemaakt. De naam, Jan zonder Vrees, zegt het eigenlijk al: hij was niet bang. Hij was trouwens ook beslist geen lieverdje. Vandaar dat ik hem uitgebeeld heb met een zwaard. De steen staat voor de standvastigheid van Jan zonder Vrees in zijn strijd tegen het water. Tegelijkertijd staat de steen symbool voor de Graafjansdijk.

Verder vind ik dat een beeldmerk vooral herkenbaar moet zijn. Als ik aan een graaf denk roept dat bij mij een beeld op van een trots en fier iemand. Daarom heb ik Jan een zwierige touch gegeven met een hoed met struisvogelveer en een cape.

Deze drie dingen heb ik geprobeerd samen uit te beelden in het beeldje.

 

Anne Mannaerts

 

 

 

Het standbeeld van Graaf Jan staat  in de Bernardstraat in Westdorpe..

Het onderste gedeelte van het beeld wat uit steen bestaat is vervaardigd door  Rob van Bedaf  van atelier Gaja Dada  uit Westdorpe

Winnaar

 

Ontwerpwedstrijd

Beeldmerk Graaf Jan

Voor Westdorpe

Westdorpe geeft Graaf Jan gezicht

 

De inwoners van Westdorpe hebben de “Graaf Jan” beeltenis van kunstenares Anne Mannaerts gekozen als dé Graaf  Jan. Bijna 30% van de inwoners heeft in december een stem uitgebracht voor één van de zes ontwerpen. Op 24 december is na de druk bezochte nachtmis het winnende ontwerp bekend gemaakt.

 

“Graaf  Jan” is het thema van de werkgroep “Thematisering Westdorpe” van de Gemeente Terneuzen. De gekozen beeltenis van Graaf Jan zal op verschillende manieren een aansprekend gezicht gaan vormen voor Westdorpe, voor zowel inwoners als toeristen.

 

 Graaf Jan zonder Vrees                                    

gaf in 1404 opdracht tot de aanleg van wat nu de ruggegraat van  Westdorpe is: de Graafjansdijk.

Het beeldje van Graaf Jan laat een stijlvolle, krachtige figuur zien met een visie: bescherming van land en volk tegen de dreiging van het water.

Dit beeldje kan voorzien in de behoefte aan een beeldmerk voor ons dorp, dat met kleine aanpassingen ook gebruikt kan worden als relatiegeschenk voor onze verenigingen en als waarderingsspeldje voor verdienstelijke inwoners/sters.