home

Jacqueline van Kester

Bewerkte houten panelen

Jacqueline van Kester, Rijswijk 1960

Woont en werkt in Pijnacker.

 

 Het werk van Jacqueline bestaat uit installaties, houten panelen en schilderijen.

De materialen die zij gebruikt zijn van een basale eenvoud en aardsheid; klei, leem, natuurlijke pigmenten en touw maar ook meer “verheven” materialen zoals edelstenen, bladgoud en bladzilver.

Haar werk lijkt op het eerste gezicht heel verschillend van aard maar heeft als gemene deler de fascinatie en verwondering voor symboliek, het mystieke en spirituele. Zij wordt hierin geïnspireerd door de natuur, de natuur in de breedste zin van het woord.

Hiermee bedoelt ze de menselijke innerlijke natuur en de natuur van de aarde.

 

Jacqueline probeert door middel van haar werk de ervaring op te wekken dat deze twee ogenschijnlijk verschillende naturen één en dezelfde zijn.

Dit is terug te zien in motieven van bloemen, planten en bomen, organische vormen en natuurlijke kleuren en daartegenover voorstellingen die symbool staan voor de innerlijke geestelijke wereld van de mens.

In de universele symbolen die vaak terug komen in haar werk ligt het beeld van die eenheid én het droombeeld van het scheppen van een nieuwe, mooiere wereld met meer bezieling.

 

Tijdens de expositie toont zij een serie van dertien eikenhouten panelen met als titel “Transformatie”. Ze zijn ontstaan vanuit een innerlijke geestelijke beleving van de ene levensfase naar de andere.

 

Een persoonlijk verhaal over misschien wel de grootste transformatie in het leven.