home

Mieke Sampers

gemengde techniek

 

Sporen van de strijd

 

9 jaar geleden exposeerde ik in de Mesdagzaal van de Haagse Pulchri Studio machines en monumentale tekeningen die waren geÔnspireerd door het thema oorlog. Omdat dit onderwerp mij steeds meer ging fascineren, maakte ik aansluitend diverse studiereizen naar de voormalige slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, onder leiding van de politicoloog Koen Koch. In Passendale regende het bij een van die excursies verschrikkelijk. Opeens realiseerde ik mij dat het in de oorlog ook zulk noodweer was geweest. De zwaar beladen paarden die reddeloos in de modder wegzakten, het gevecht van de soldaten tegen de zuigende aarde. Miljoenen jonge mannen lieten er het leven.

 

De bodem in Vlaanderen en Noord-Frankrijk ligt nog altijd bezaaid met de stoffelijke resten van slachtoffers en met roestig oorlogsmaterieel. Zodra er ergens geploegd wordt, duiken er overal verzamelaars op om de velden af te stropen naar resten van de Grote Oorlog. Zij zoeken naar knopen, gespen, granaathulzen en bajonetten - naar relikwieŽn eigenlijk. In de omgeving van Ieper ontmoette ik zoín verzamelaar. Toen ik hem vertelde over mijn interesse voor de sporen van de strijd en mijn werk als kunstenaar, overhandigde hij mij wat modderige kogels en granaathulzen.

 

Aan de hand van dat materiaal zocht ik, al experimenterend, naar een vorm om het gevoel van de strijd in mijn doeken tot uitdrukking te brengen. Ik maakte daarvoor onder meer afdrukken van de gekregen voorwerpen in klei en bewerkte die weer met latex en andere materialen. In de structuur ervan vond ik een schat aan lijnen, vormen en kleuren. Zo vormden de voetsporen van soldaten, de klaprozen en de hoefijzers de basis voor mijn schilderijen. Als sporen van leven, resterend na de dood.