Wout Kole

schilderijen

In een serie grote en middelgrote schilderijen heeft de Zeeuwse kunstenaar Wout Kole een hommage gebracht aan het Zeeuwse trekpaard.

Door mechanisatie in de landbouw verdwijnt het werkpaard en wordt het gebruiken van een trekpaard voor de werkzaamheden op het land, meer hobby dan noodzaak.

Door het verleden te verbeelden op moderne wijze brengt Wout Kole de rijke, historische tijden van vroeger terug naar het heden. Zo neemt hij de beschouwer van zijn werk, mee op een visuele reis door het Zeeuws historisch verleden.

Wout werkt in een moderne stijl waarbij isoleren van het trekpaard op het doek en het weglaten van overbodige details in achtergronden kenmerkend zijn.

Om het karakter van het dier te vangen in verf, is het noodzakelijk dat het Wout Kole het dier in levenden lijve ziet. Op deze manier kan hij het dier observeren en aanvoelen wat het karakter van het dier is.

Na een uitgebreide fotoserie wordt de bronfoto uitgezocht.

 

En van de belangrijkste uitgangspunten bij het schilderen van dieren, is de weergave van het karakter van het dier. Is dit zachtaardig of heeft het dier juist een iets minder zachtaardig karakter? Een ander uitgangspunt van deze serie is het weergeven van de kracht en tegelijk de schoonheid van deze kracht.

 

Wout Kole werkt op groot doek, om soms meer dan levensgroot de ingetogen kracht van het dier weer te geven.

En soms... is kracht meer dan alleen een kar trekken!