John Sprengers

schilderijen

Na allerlei omzwervingen in technieken is John sinds vele jaren verslingerd aan olieverf. Hij maakt voornamelijk abstracte schilderijen, vaak verwijzend naar  iets landschappelijks of architectonisch. Mocht je het willen benoemen dan kom je uit op “Constructivistische abstracten”. Hij werkt laag over laag, dus nat op droog enz.

 

Inmiddels is zijn handschrift herkenbaar. Olieverf wordt gecombineerd met inkt, op meerdere manieren aangebracht, en geeft elk werk  de herkenbare “Sprengers-touch”. Laat je verrassen.

 

Structuur speelt in zijn werk een belangrijke rol, duidelijke scherpe contouren, raster-achtige vormen, ritme. Expressief, in lagen opgebouwd, weggeschraapt, opnieuw een laag, of juist weggelaten.

 

Als kunstenaar is John eigen leermeester; autodidact dus. Op de door hem gekozen richting op de middelbare school was tekenen (en een beetje schilderen) een examenvak. Het heeft hem dus niet meer los gelaten.

 

Voeren abstracte werken de boventoon; Speciaal voor een groot solo-overzicht bij Galerie De Twee Platanen is de serie “Onderweg” gemaakt. Dit figuratieve werk ging in dialoog met de abstracte schilderijen.

Een deel van deze serie ziet u nu bij Lokaal 54.